Var är hemma? I kvarteret, stadsdelen – eller varför inte i kosmos? De här galaxerna NGC 2207 och IC 2163 som finns 130 miljoner ljusår bort är en del av den verklighet som vi tillhör. De är i ständig rörelse. Du är i ständig rörelse. Cellerna i din kropp är en ständig rörelse. Vi är, tillsammans med dem och allt annat som existerar, en enda gemensam rörelse.

I år är det UNESCO:s ljusår, och genom det vill de och astronomer världen över både påminna oss om att vi är en del av kosmos ljus och att vi genom vårt sätt att använda olika former av lampor påverkar både oss själva och vår förmåga att se vår kosmiska hem.
Ju fler lampor vi tänder desto färre stjärnor ser vi. Och det, menar den här ljusföroreningen entusiastiske amatörastronomen Gunnar Sporrong gör oss hemlösa. Vi glömmer att vi bor på en av cirka 100 miljarder planeter i Vintergatan, som är en av minst 80 miljarder galaxer i ett universum som troligen består av mellan 30 000 triljoner till en kvadriljon stjärnor. Och det är bara det vi idag kan se med våra hjälpmedel.

Vi glömmer att vi bor på en av cirka 100 miljarder planeter i Vintergatan, som är en av minst 80 miljarder galaxer i ett universum som troligen består av mellan 30 000 triljoner till en kvadriljon stjärnor.

Så illa är det att flera länder startat garanterat mörka parker, Dark Sky Parks, dit du kan gå och spana uppåt. Se själv här nedan hur stora delar av Europa är ljussatt. Svart, fin himmel, mörkblått, fortfarande bra, grön, nu börjar det bli svårare, gult inte bra. Rött område – här ser du nästan inga planeter alls.
I Sverige, säger Gunnar, som du ser på kartan här nere finns det fortfarande platser och dit hittar du genom att spana in så ljussvaga platser som möjligt. Och bor du i Skåne kan du titta in på den här sajten som skapat ”vägastronomi” för skåningar.

Hjälp till, manar Gunnar och UNESCO. Följ de här tre råden:
• Rikta alltid utomhusljus neråt.
• Sätt inte upp onödigt ljus i stad och trädgård.
• Och släck alla lampor inne som du inte behöver.

Astronomi, stjärnspaning, kosmos, menar Gunnar är inte bara en rolig fritidssysselsättning, det handlar om att förstå vilka vi är, var vi kommer ifrån och vad vi tillhör.
Varje kväll innan Gunnar lägger sig går han ut på trappan och ställer sig med ansiktet uppåt och hänger sig åt att uppleva sig själv i universum.
Jag gör som Gunnar. Går ut på trappan här i Saltsjö-Boo i går kväll, men inte såg jag så mycket. Skenet från Gustavsberg, Orminge, Saltsjöbaden och Stockholm lyste som gula skyar.
Istället gick jag in på flickr, Creative Commons, och hittade den här bilden tagen av Cano Vääri i Finland. Så här kära stadsbor ser himlen egentligen ut.

LYSSNA på Gunnars Slottspod om det kosmiska hemmet.
LÄS Gunnars blogg Klara skyar om hur man får syn på fler stjärnor och planeter.
INTRESSERAD av att få veta mer om amatörastronomer i Sverige? Här är länklistan.
FOTOT högst upp kommer från Nasa. Alla bilder på Nasas hemsida är fria. Där finns fantastiska bilder på kosmos. Och en ny presenteras varje dag.
SAMTALET med Gunnar hade jag i samband med en artikel som kommer i nästa nummer av tidningen Amos.

FOTO: danielmsteinberg, enligt CC

Write A Comment