… eller hur du lätt kan lära dig att prestera bättre.

Kan du känna igen känslan: Du ska sjunga på en fest, hålla ett föredrag, visa upp en konst du tränat in och så fastnar du i dina egna tankar. Istället för att bara hänge dig och låta kroppen göra det den redan kan så försöker du prestera genom att tänka. Du tappar bort dig, snubblar, misslyckas.

Hjärnforskarna har länge vetat att färdigheter lärs in med hjälp av den vänstra hjärnhalvan men flyttas över till den högre när de väl är inövade. Det är där i den högra som känslan av flow och självklarhet finns. Det där medvetna försöket att vara duktig hör däremot till den lite mer genomtänkta och mekaniska vänstersidan.

Nu har Juergen Beckmann, PhD, som leder Institutionen för sportpsykologi vid  Technische Universität München i Tysland kommit på en enkel teknik.

KNEPET
För att lura nervositeten och vårt behov av kontroll bör den högerhänte idrottaren, föredragshållaren, sångaren, golfspelaren, snickaren strax före prestationen koncentrera sig och knyta vänster hand ett par gånger. Vänster sida av kroppen är nämligen kopplad till höger hjärnhalva, och genom att knyta handen så flyttar du din koncentration från den vänstra kontrollerande sidan till den högra spontana. Autopiloten kopplas på och du kan ställa dig upp vid middagen och hålla ett flödande tal till din bästa vän utan krampaktig ansträngning.

Läs mer HÄR.

FOTO: An Ta, enligt CC

Write A Comment