• Kär så här på höstkanten? Då är du inte riktigt att räkna med. Ny forskning visar att förälskade har svårt att skilja mellan väsentligt och oväsentligt. ”Det kan bero på att förälskade är så koncentrerade på sin partner att de inte kan koncentrera sig på sådant so de uppfattar som tråkigt”, säger forskaren Henk van Steenbergen vid Leiden University.

• Nyheter som ifrågasätter sådant vi tagit för givet gillar jag. Som forskaren Yuki Nozaki på Kyoto University som upptäckt att emotionell intelligens,EQ,  inte alls behöver vara samma sak som god social förmåga och medkänsla. Tvärtom, visar ett försök han konstruerat, så kan den som är duktig på det sociala spelet och känslig för andras reaktioner lika bra använda dem för att luras och utnyttja sina medmänniskor. Och jag tänker att många av oss i grunden är romantiker och bara sväljer nya föreställningar som stödjer våra förhoppningar.

• Och när vi är inne på våra mörka sidor så har ett gäng forskare nu börjat titta på skadeglädjen, hur fungerar den egentligen. Och då visar det sig att avundsjuka och konkurrens hänger ihop med skadeglädje, och att reaktionerna är omedvetna och fysiska. Det verkar som om vi skapar stereotyper av konkurrenter och människor som lyckas med sådant vi själva inte riktigt når upp till. Och när de här stereotyperna, som inte längre ingår i kategorin med-människor – idrottsmän i det ”andra” laget, lyckade affärsmän, grannen med det nya köket – råkar ut för något så njuter vi. Forskarna har mätt musklerna i ansiktet, och hjärnans reaktioner, och se, när de lider så ler vi, trots att vi inte alltid medvetet uppfattar det.
Och jag tänker på matcher jag sett på tv tillsammans med idrottsintresserade maken. Och jag tänker på hur jag, som fullständigt struntar i sport, ändå får så starka känslor. Hur jag känner vi – och dom, hur jag gläds åt missade mål. Och hur otäck det är om jag istället flyttar företeelsen till den nya starka främlingsfientligheten i Europa. Hur stereotyper griper kring oss. Hur människor delar upp sig. Och hur nära det då är till att njuta när de andra lider. Till att vilja se de där andra lida.

 

 

Write A Comment