Pernilla Månsson Colt säger idag i en födelsedagsartikel i DN att hon är ”hobbymamma” till sin mans två barn. Funderar över ords innebörd – styvmor, bonusmamma, plastmamma, surrogatmamma och hobbymorsa.

Själv hade jag en låtsasmamma under många år. Hon, Stina Thyberg, hade inga barn, jag hade inga föräldrar. Vi brydde oss extra om varandra, stöttade, ringde.
Och så har jag lånebarn, kompisar till mina ungar som hängt här hemma i många år, lånat huset, och varit hangarounds. Då och då har jag funnits där som extra vuxen, som låneförälder.
SvD idag berättar de svenska journalisterna som sitter i fängelse i Addis Abeba att de skaffat sig en familj i fängelset. Fem-sex intagna som knutit sig till varandra. Samma sak berättade Annika Östberg för mig när jag intervjuade henne för UR. I hennes fängelsefamilj hade kön och ålder ingen betydelse. En yngre kvinna kunde vara farfar, där fanns barn och kusiner och äkta makar och mostrar och bröder.
Lika organiserade är inte min extrasläkt som jag byggt upp när brorsan och jag blev ensamma kvar. Här finns systrar och bröder och deras familjer och ville jag skulle jag nog kunna rita en gigantisk släktkarta av människor som jag funnit på vägen och som jag är säker på kommer att stanna kvar.
Pratade igår med en nyfunnen kamrat som berättade att om en man träffar henne så träffar han två, för med följer hennes bästa kvinnliga kompis, som är så nära som en människa kan bli.
Kanske behöver vi nya ord för det o-blodiga släktskapet, för vänner som är mer än vänner, som är följeslagare till döden skiljer oss åt.

 

LÄS MER
I Pernilla Månsson Colts blogg HÄR.
Om Stina Thyberg HÄR.

 

Write A Comment