Brukar du lägga upp mobilen på bordet när du fikar med en vän eller kollega? Se upp, telefonen kan påverka ert samtal, ja faktiskt er relation.
Det är Andrew Przybylski och Netta Weinstein på Psykologiska Institutionen på University of Essex som testat vad som händer under fikastunder med och utan mobil.
I flera försök har de bett försökspersoner som inte känner varandra ta en fika. Vissa har fått instruktionen att lägga upp sin mobiltelefon på bordet, andra har lagt upp ett block och några par har inte haft något extra på sitt bord. I efterhand visar det sig att mobilen skapat en känsla av avstånd, en nej-vi-kommer-nog-inte-bli-vänner atmosfär, och det trots att flera av de tillfrågade inte ens hade lagt märke till att den låg där. Ett block hade däremot motsatt effekt, det skapade närhet, förtroende och hopp om en fortsättning.
Och orsaken, ja forskarna tror att mobilen fått det de kallar en omedveten laddning, mobil=kontakter med många människor på en gång och därmed känns det inte som om mötet är exklusivt.
Ett block däremot, tror forskarna, tyder på intresse. Kanske blir det här mötet så intressant att det är värt att skriva upp.

Skriver de där sista orden bara en stund före dagens första möte som ska handla om just mänskliga möten. Lägger undan telefonen, ställer den på ljudlöst och tar upp ett block.
FOTO: Michael Delaney, enligt cc.

Write A Comment