Ann_lagerstrm
Idag fyller jag (min f d arbetskamrat Sune) ??r och redan s?? h??r p?? morgonen har gamla och nya kontakter p?? Facebook gratulerat. Och ??ven om jag vet att alla blivit p??minda av det anonyma programmet och att det ??r l??ttare ??n l??tt att skicka iv??g en h??lsning m??rker jag att jag g??r in lite extra ofta f??r att kolla och att varje Grattis faktiskt r??r n??got d??r i mig.
F??r man tro forskaren Christopher Carpenter s?? ??gnar jag mig idag inte ??t Face-bookning utan ??t Mig-bookning, jag boostar helt enkelt min narcissism.
I en studie Narcissism on Facebook s?? konstaterar han att den som har lite svag sj??lvk??nsla (och vem har inte det) kan ta hj??lp av sina ”v??nner” och l??tsatsst??rka sig via sajten. 
Enklast ??r att g??ra om sig, f?? sin personlighet att st??mma med det man tror att man m??ste vara f??r att bli ??lskad. De r??tta bilderna, de r??tta uppdateringarna och de r??tta v??nnerna. Gilla-knappen kan ocks?? anv??ndas f??r att i f??rsta hand locka andra att gilla mig tillbaka och s?? kan man sedan sitta d??r hemma vid sin dator och bli uppr??rd ??ver att ingen bryr sig om att jag planterat om pelargonerna.
Och h??r ligger den en fara, menar Christopher Carpenter, ju fler som anv??nder FB enbart f??r att st??rka sig sj??lva desto mer asocial och ytlig blir sajten, en l??tsasv??rld d??r vi l??tsasbryrossom varandra f??r att bygga upp v??ra narcissistiska l??tsasjag.

Om jagpimpningen h??ller i sig efter att man sl??ckt ner datorn visar inte Christophers studie, men jag k??nner mig i alla fall lite extra glad idag efter att ha blivit ih??gkommen av s?? m??nga.

K??LLA: Science Daily

Write A Comment