Böcker på svenska i mina favoritämnen psykologi, filosofi, existentiella frågor och härnforskning blir allt färre och jag funderar mycket på varför. Här kommer i alla fall lite tips om vad som kommer under de närmaste månaderna.

Skärmbild_2013-10-08_11_24

Ni sitter tillsammans och stirrar oförstående och misstänksamt på varandra. Grälet har halkat iväg, kontakten är bryten, vad är det som har hänt? Det här och mycket annat handlar Tor Wennerbergs nya bok om Själv och tillsammans. Och även om boken är tänkt för professionella och tar ett djupt grepp på anknytningsteorin med avstamp på steppen för 40 000 år sedan är den väl värd att läsa. För mot slutet av boken dras trådarna samman i den där soffan hemma hos oss alla och i den där tanken: Men ska jag verkligen leva med den här människan? Jag föstår inte henne, honnom, och han/hon/hen förstår inte mig. Kommer ut nu på Natur och Kultur. Läs också Relationer hett tema på bokmässan i SvD.

Skärmbild_2013-10-08_11_35

Självmedkänsla talar många om i höst och nu kommer den första boken på svenska i ämnet Compassionfokuserad terapi. Det är Christina Andersson och Sofi Viotti som beskriver hur man kan träna medkänslan och vad det får för effekter under en terapi. Kommer i oktober på Natur och Kultur.

 

Skärmbild_2013-10-08_11_53

Ann Heberlein är tillbaka med en bok om etik som heter just Etik, med undertiteln människa, moral och mening.  Mycket mer vet jag inte. Kommer på Albert Bonniers förlag i november.

På Bonnier Fakta är det numera tunt med böcker i de ämnen jag söker. Att bli och vara pappa verkar dock ha lockat förläggarna för i höst kommer två böcker Jesper Juuls Pappa, dina utmaningar som man och partner och Manne Forssbergs Pappalogi, handbok för pappor från produktionssex till vabb.

Skärmbild_2013-10-08_12_05
Bombergs förlag har under de senaste åren kommit med en hel del intressanta böcker. I höst har fokus hamnat på Hanne Kjöllers mediekritik.

Men här finns också stressläkaren Nisse Simonssons nya bok Alltid nåbar och aldrig ifred som förstås handlar om mobiler och nätet och om hur bra vi numera är på att mötas ansikte mot ansikte.

 

Skärmbild_2013-10-08_10_58-2

I kroppen min – vägskäl, slutord från Kristian Gidlund som avled den 17 september i år. Precis som i förra boken är texterna från hans blogg som har berört så många. Kommer på Forum i november
Vår berättelse närmar sig sitt slut. Och vår figur klamrar sig fast på vrakets krutdurk på det öppna havet. Molnen hopar sig. Från och med nu blir allt han skriver korta fragment som han ristar in i tunnans trä.

Mycket vi idag, men mycket återstår att förstå, do det där med vad medvetandet och dess olika tillstånd egentligen är för någonting. Medicinska forskare, teologer och filosofer är inte bara oense med varandra utan också sinsemellan. Därför är det alltid lika intressant att läsa om människor som upplevt andra medvetnadetillstånd, och inte när skribenten själv är kunnig i ämnet. Böckerna av läkaren Elisabeht Kübler-Ross om näradödenuppelvelser var storsäljare i slutet av 1900-talet och TED-filmen där hjärnforskaren Jill Bolte Taylors berättar om när hon fick en hjärnblödning är populär på nätet. En äldre intressant bok om hur det inre livet kan te sig under koma är författaren Arthur Lundkvist prosapoetiska verk Färdas i drömmen och föreställningen.

Nu kommer ännu en bok i den här genren, Till himlen och tillbaka, en neurokirurgsk näradöden-upplevelser. Det är läkaren Elben Alexander som fick en sällsynt aggressiv bakteriell hjärhinneinflammation som närapå slog ut hans hjärna. Det här är berättelsen som hans sju dagar i koma och det han upplevde. Trots att många andra neurokunniga absolut skulle hävda att allt han varit med om fabricerats av hans inflammerade hjärna tror Elben Alexander att han fått besöka någon form av dödsrika. Tänker försöka läsa boken, inte för att jag är helt säker på att Elbens tolkningar är riktiga, utan för att jämföra hans beksrivningar med Arthur Lundkvist, för den boken står redan här i hyllan.
Boken kommer i januari på Forum.

Skärmbild_2013-10-08_11_49Norstedts höstkatalog är i princip utan fackböcker i mina favoritämnen, däremot finns förstås gott om romaner och poesi med livet som teman, handlar inte alla romaner om det? Nyfiken är jag till exempel på Fem minuter av ditt liv av Elise Ingvarsson om mötet mellan Gud, mamma och jag.

 

Ja, det där var en snabbgenomgång av några av förlagens utgivning. Har du sett något annat någon annan stans så komplettera gärna listan, jag är alltid på jakt efter böcker i de här ämnena.

Write A Comment