Ögonkontakt används ofta för att visa attraktion, kärlek och överenskommelser. Men tvinga ingen att se dig i ögonen om du vill få dem att ändra sig.
Frances Chen

När jag behövde tala med barnen om allvarliga ting gjorde jag det ofta i bilen. Där, sida vid sida, var det som om vi kunde vara mer självständiga i förhållande till varandra, rakare, tydligare. Maken och jag har också haft bra samtal under långa resor stirrande rakt fram.

Nu visar ny forskning varför. Med hjälp av videofilmer och apparater som registrerar ögonrörelser har forskaren Frances Chen och hennes team vid University of British Coumbia upptäckt att ögonkontakt funkar bra om människor är överens, men om du vill att någon ska ta in det du säger, trots att ni inte har samma uppfattning, måste den andre ha chansen att titta bort.

Det är, som så ofta, studenter som fått berätta vad anser i olika frågor och efter det har de fått se på olika filmer med talare som propagerar för olika ståndpunkter. Ju mindre studenterna tittade föreläsaren i ögonen desto mer villiga var de att ändra sig. I en senare studie fick studenterna order om att antingen följa föreläsaren ögon eller mun. De som tittade på munnen hade lättare att ta in andra åsikter än deras egna.

Jag tänker på lärare, föräldrar, psykoterapeuter och föreläsare. På ordern: ”Se mig i ögonen!”. Jag tänker på mig själv i liknande situationer, hur mitt behov av att titta rakt in i min kontrahents ögon är mitt veka egos behov av bekräftelse. Inte ett ”Vad tänker du?” utan ett ”Nog tänker du som jag!”.

Tänker att det är viktigt att förstå att en bortvänd blick kan vara förutsättningen för rak kommunikation.

FOTO: Greg Gerdingen enligt CC
KÄLLA: In the Eye of the Beholder Eye Contact Increases Resistance to Persuasion

Write A Comment